onsdag 11. april 2012

Flyktningleirene og Libanons politiske landskap

Vi har nå endelig ankommet Rashedieh camp og møtt husvertinnen og hennes familie. De siste dagene har gått til å anskaffe oss tillatelse av det Libanesiske millitæret for å komme inn i leiren. Dette har tatt litt tid pga helligdager og libanesisk byråkrati. Dette har vært litt kjedelig med har likevell gitt oss en flott mulighet til å utforske Libanons landskap og andre byer som skiller seg fra hovedstaden Beirut. Vi har vært i Tyr, Saida og den palestinske flykningleiren Bourj el-Barajneh, hvor både byene og bilturene til og fra har vært interessante opplevelser.Inngangen til Bourj el-Barajneh

Vårt møte med Bourj el-Barajneh ga oss et inntrykk av hvilke levekår de palestinske flykningene har i Libanon. Det er vanskelig å forklare med ord men vi skal prøve, vi har også lagt til noen bilder. Basha er preget av overbefolking og dårlige standarder. Det som symboliserte dette var ikke bare gatene som var to meter i bredden, men også strømledningene som hang fritt rett over hodene våre da vi gikk i gatene. En og to strømledninger hadde vært greit, men hvis du tenker deg strømmen til flere tusen mennesker i klaser overalt uten noen som helst sikring blir det i drøyste laget. Vi ble fortalt av Jonas at det hadde blitt drept flere pga den dårlige sikringen. Det var sterkt å se små barn springe og leke i gatene under disse forholdene.
Brage under strømledningen i Bourj el-Barajneh

Ved inngangen til flykningenleieren så vi både PLO flagg og de svarte "Islamsk Jihad" flaggene som viste noe av det mest tragiske med situasjonen. Når alt for mange mennesker lever under slike forhold over mer en et halvt århundre, er det nesten en naturlig utvikling at det skaper grobunn for radikale og ekstreme politiske grupper. Det var tydelig at palestinerne i Bourj el-Barajneh hadde en klar ide om deres identitet og hvor de kommer i fra. På flere vegger var det malt slagord og detaljerte kart over Palestina, med røde piler hvor de forskjellige flykingene reiste fra i 48 og 67.
Ungene i Bourj el-BarajnehBourj el-Barajneh

På våre turer mellom Tyr, Saida og Beirut fikk vi et klarere
innblikk i Libanons kaotiske politiske situasjon. Det er ikke bare de ulike Palestinske politiske gruperingene som preger flykningleirene som viser splittelse, dette er tydelig i landet som helhet. Overalt så vi det Libanesiske millitæret representert med sine automatisk våpen. Samtidig så vi ved siden av Coca-cola og Snickers reklamene langs hovedvegen de gule Hezbollah flaggene vaie i vinden. Vi ble fortalt at den sentrale regjeringen har langt ifra kontroll over hele landet, det er nabolag hvor den Libanesiske hæren ikke tørr å vise seg fordi de er kontrolert av Hezbollah og andre Shia-millitser. Dette samtidig som FN har en særdeles sterkt millitær tilstedeværelse med sine hvite pansrede kjøretøy og blåe hjelmer. Vi ser også kulehull i bygninger etter de utallige Israelske invasjonene. Oppå alt dette ser du at konflikten i Syria preger Libanons politiske landskap. Hovedsaklig, men ikke bare, i syriske nabolag frekventerer store plakater av Bashar Al-Assad og syriske flagg som viser støtte til regimet i nabolandet. Selvom Libanon er et lite land, med ca samme innbyggertall som Norge, vil både regionale og internasjonale krefter ha et fotfeste i landet. Derfor har landet utviklet seg til et lappeteppe av politiske interesser som det er nærmest umulig å ha oversikt over. I tilegg til de vi har nevnt finnes det kanskje flere titalls andre ulike aktører som ikke får like mye oppmerksomhet.
Som sagt har vi nå ankommet Rashedieh og skal bruke de neste dagene til å bli kjent med leiren og folkene som bor her. Neste uke skal vi begynne vårt arbeid på senteret for handicappede og med vårt foto prosjekt Through the eyes of children.
Soverommet vårt i Rashedieh
Utsikt fra soverommet i Rashedieh

Location:Rashedieh

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar