onsdag 23. mai 2012

Syria, Israel og Libanon i midten

Under største delen av oppholdet vårt her har det vært to saker som har vært offer for uendelig diskusjon og har vært på alles lepper. Det er også disse temaene som gjør de pårørende hjemme mest urolig for vår sikkerhet. Som vi har sagt tidligere er Libanon et lite land med ca 4 millioner mennesker, men de fleste internasjonale og regionale aktører vil ha innflytelse på hvordan landet skal utvikle seg videre. Dette gjør Libanon svært sårbar for regionale omveltninger. Dette har vi sett om og om igjen siden Libanon ble en selvstendig stat i 1946. Det som truer stabiliteten til landet i dag er den urolige situasjonen i Syria og Israels konstante sabelrasling mot Iran. Den libanesiske befolkningen venter i spenning som om de ser på det avgjørende straffesparket i champions League finalen. Hva kommer til å skje videre med disse konfliktene? Hvordan kommer dette til å påvirke Libanon? Istedenfor å prøve å skrive et innlegg om hvor vi trur dette kommer til å utvikle seg, har vi vært mer interessert i hvordan palestinerne vurderer situasjonen de er låst midt oppi.

Grunnen til at det har vært over to uker siden sist innlegg er fordi da vi bestemte oss for dette temaet tok vi innover oss at det ville kreve litt feltarbeid. Store deler av vårt opphold her er kaffebesøk, hvor det snakkes om alt fra familie til politikk. Vi har prøvd å utnytte våre møter mest mulig, ved å konsekvent spørre ut forskjellige mennesker i forskjellige aldersgrupper om deres syn på Assad, opprørert mot Assad, det eventuelle angrepet fra Israel og deres syn på Hezbollah, som for tiden er den dominerende millitære makten i Libanon.

Syria

Hva som skjer i Syria er noe som opptar de aller fleste Libanesere. Hva som skjer i Syria og hva som skjer i Libanon er veldig påvirket av hverandre, og har vært igjennom store deler av historien. De brukte jo å være samme land før franskmennene skar ut en del av stor-Syria for å skape et land med kristen majoritet og lagde Libanon. Syria okkuperte Libanon i 29år, fra 1976 til 2005 og det er store syriske miljøer i Libanon.

Da vi spurte rundt om hva forskjellige palestinere syntes om Assad fikk vi overraskende varierende respons. Vi kunne ikke peke ut noen spesiell aldergruppe eller politisk tilhørighet som definerte eller kategorisere hvem som støttet Assad og hvem som ikke gjorde det.


”Assad ist sehr scheisse” sier en mann i 20 årene som har en bror i Tyskland. Som en kommentar på hva som skjer på nyhetene. ”Im against Assad” sier en gruppe studenter nærmest i kor når vi stiller spørsmålet. Når Magnus spør om hva som ville vært det bedre til alternativ til det nåværende Baath-styret i Syria og om opposisjonen ville skapt et bedre Syria. svarer de ”Im against everybody” og uttrykker den generelle pessimistiske holdning til arabiske ledere og utviklingen i Midtøsten. De gjør dette med god grunn, siden denne regionen har hatt mange omveltninger og revolusjoner de siste 60 årenene og Midtøsten er fortsatt i en ganske kjip situasjon.

Etter spørsmål om hans syn på Hezbollah, Israel og Assad svarer en mann i slutten av tredveårene ”I hate Hezbollah, I hate Israel and I hate Assad, I just want Salaam (fred)”. Som oppfølgning forteller han oss at hans drøm er å ta med seg familien og flytte til Europa og legge hele Midtøsten med hele sin fordervelse bak seg.

”Of course I support Assad!” får vi rett i ansiktet fra en mann i slutten av tjueårene som jobber for FN. Da vi forsiktig spør hvorfor, rettferdiggjør han sin støtte med hvordan det syriske regimet behandler sine palestinske flykninger i forhold til hvordan de har det i Libanon. Som vi har skrevet om i et tidligere innlegg lever palestinske flykninger i Libanon veldig vanskelige liv, mye på grunn av direkte diskriminering fra den Libanesiske regjeringen. I Syria ser det ikke slik ut i det hele tatt, i Syria er palestinerne likestilt syrere. Nei de fleste av dem har ikke statsborgerskap siden de tilhører Palestina, men de har akkurat de samme rettighetene og privilegiene som andre syrere. Man skal selvfølgelig sette spørsmål til hvor bra den jevne syrer har det under Assad når det blir ført et væpna opprør mot ham.

Når vi spør denne mannen om hvem det er da som støtter opposisjonen svarer han: Det er de Israelvennlige ”amerikanske ambassadene”. Her refererer han til de rike golfstatene som Qatar, Saudi Arabia, Kuwait og de forente arabiske emirater. Her må man selvfølgelig spørre seg selv hvorfor land som støttet Saddam Hussein med hundretalls milliarder av kroner fra 1980-1989, har et fullstendig fravær av demokrati i sine egne land og knuser opposisjonen i Bahrain plutselig skulle bry seg veldig om tyrannbekjempelse og demokrati i et annet arabisk land.


”Ofcourse I support Assad!” får vi igjen hos en musikker i starten av tredjeårene. Men denne gangen med en litt annerledes begrunnelse. Han sier: Hvis det syriske folket har et problem med Assad, hvis det syriske folket føler seg undertrykt og dårlig behandlet av Assad, selfølgelig har de all rett til å kjempe mot ham, dette fordømmer jeg ikke i det hele tatt. Han fortsetter: Men jeg som palestiner må se på denne konflikten ut ifra hva som gagner meg og mitt folk mest, lederne for opposisjonen sier at hvis de kommer til makta vil de slutte fred med Israel, dette vil jeg ikke ha noe av! Akkurat som FN- arbeideren uttrykker han en skepsis til de som støtter opprørerne økonomisk, som sammen med amerikanerne har en historie med dobbeltmoral og hykleri i deres handlinger i regionen.

Det kanskje beste svaret vi har fått når vi har stilt disse spørsmålene kommer fra en Amerikansk-Libaneser som har gjort ferdig sin master ved AUB (American University of Beirut). Da vi spør han sier han bare ”Syria is complicated” og viser at han ikke ønsker å uttrykke mer om sitt syn om saken. Med dette mener vi selvfølgelig ikke at noen av svarene som vi har fått av andre er feil, men den nåværende situasjonen er utrolig komplisert og vanskelig å forstå, og enda vanskeligere å finne en løsning på. For å forstå konflikten er nok det beste man kan gjøre å sette seg tilbake, lese grundig igjennom litteratur for og i mot og tenke som Cicero ”Cui bono?” hvem tjener på det?

Volden fra Syria har spredt seg til Libanon, de siste månedene har det vært gatekamper mellom pro-Assad og anti-Assad bevegelser i Tripoli. Det er mye hat som kommer til overflaten, hatet ligger igjen etter den 29 år lange Syriske okkupasjonen og attentatet på den veldig populære libanesiske statsministeren Harriri i 2005, hvor Syrererne er mistenkt for å stå bak. Situasjonen har nettop blitt hetere etter mordet på en anti-Assad sunni sheik som ble drept av regjeringssoldater ved et checkpoint nord for Beirut. Volden er fortsatt minimal, men politisk vold i Libanon er som å forsøke å tenne en sigarett på en bensin stasjon. Så for øyeblikket sitter hele befolkningen i Libanon å venter i spenning og frykt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar